luni, 21 martie 2016

De ce caracterul?

Referindu-se la caracter, Nicolae Iorga spunea: ,,Omul are mai multe caractere: unul pe care-l crede el, unul pe care i-l dă publicul şi cel adevărat.” (Nicolae Iorga, Cugetări, Editura Tineretului, 1974, p. 132). De aceea, de cele mai multe ori, suntem surprinși să aflăm despre un vecin sau despre un prieten că a putut să mintă, să fure sau chiar să ucidă, pentru că îl credeam incapabil să facă ceva rău celor din jur.
Mulți oameni sunt deosebit de surprinzători în acţiunile lor. Influenţați de o părere sau alta, unii oameni pot împărtăşi despre același eveniment concepţii diferite, cu persoane diferite sau în contexte diferite. Caracterul este, însă, cel care dă greutate oricărei manifestări umane, fiind primul semn de calitate spirituală şi cognitivă. E foarte important ca omul să dea dovadă de statornicie în viaţa de zi cu zi, dar şi în momentele dificile care-i pun la încercare caracterul, pentru că în aceste condiţii se credibilizează în societate. Un exemplu ar fi atitudinea negativă, manifestată de comunitate, faţă de omul care una spune şi alta face sau care brusc, devine altul.
Caracterul nu însumează doar ceea ce facem când suntem observaţi, ci şi ceea ce facem când nu ne vede nimeni. Majoritatea oamenilor se poartă într-un fel în prezenţa cunoscuţilor, şi altfel, când nu-i cunoaşte nimeni, dând dovadă de ipocrizie. În realitate, ei mimează adevărul. Din dorinţa legitimă de a-şi atinge obiectivele propuse, aceşti oameni acceptă diverse situaţii fără a se gândi la consecinţe. Putem spune că un astfel de om ajunge să trăiască într-o stare de confuzie incompatibilă cu libertatea, devenind captivul propriului comportament. Acţiunile noastre determină caracterul nostru. Omul nu există prin sine şi pentru sine, în fiecare moment al vieţii lui, el se raportează atât la universul său interior, cât şi la lumea exterioară. El acumulează informaţii, idei, concepţii despre sine şi despre alţii care-i vor folosi pe mai departe şi care-l vor determina să acţioneze într-un fel sau altul, în funcţie de caracterul lui. A fi om de caracter e o provocare pentru fiecare dintre noi. Caracterul devine rezultantul unor multitudini de capacităţi ale omului şi anume: de organizare şi de selectare a informaţiilor de care are nevoie, de ascultare a superiorilor, de acordare a atenţiei cuvenite semenilor săi, de cumpătare, de blândeţe, de iubire, de iertare... Folosite în circumstanţe potrivite, acestea capătă o valoare nepreţuită, îl transformă pe om într-o fiinţă iubitoare, apreciată chiar de Dumnezeu. Caracterul mai poate fi văzut ca o comoară de preț pentru care negustorul, din „Pilda mărgăritarului” a cheltuit toată averea (Sfânta Scriptură, Editura Institutul Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1982, p.1114).
Omul care nu are un caracter, nu va reuşi să-şi creeze o ordine interioară, nici statornicie în ceea ce crede şi în ceea ce-şi doreşte să realizeze în viaţă. Scriitorul scoțian Samuel Smiles, în cugetările sale îndeamnă omenirea astfel: ,,Seamănă un gând, vei culege o faptă; seamănă o faptă, vei culege un obicei; Seamănă un obicei, vei culege un CARACTER; seamănă un caracter, vei culege un destin.”
Stimaţi dascăli, să încercăm, pe parcursul procesului de predare-învăţare, să insistăm în egală măsură, atât pe dezvoltarea competenţelor specifice disciplinelor pe care le predăm, cât şi pe formarea caracterului. Doar când vom reuși să desăvârşim înlăuntrul elevilor noştri caractere armonioase, nu ne vom mai confrunta cu  încăpăţânarea, mânia, lipsa de respect, dezinteresul pe care unii îl manifestă acum, faţă de învățare și față de valorile societății.

Prof. Loredana Badea
Împreună pentru un caracter sănătos


            Caracterul nu este o moștenire genetică, el se formează pe parcursul vieții, este un ansamblu de calități stabile cu semnificație morală format în mijlocul familiei și în cadrul școlii. Un rol important în formarea carcterului îl au „modelele” întâlnite în perioada copilăriei sau descoperite în paginile cărților preferate. Deseori spunem despre o persoană că este energică, rapidă, lentă, explozivă etc. Acestea sunt particularități și trăsături înnăscute care țin de temperamentul individului.  Nu trebuie confundat temperamentul cu caracterul. Temperamentul poate facilita sau îngreuna formarea unui caracter sănătos.
Copilul, în mâinile părinților și a cadrelor didactice, este modelat precum argila în mâinile olarului. Argila, cu cât este mai lutoasă cu atât va da naștere prin prelucrare la un vas rezistent, bun, dar cu cât este mai nisipoasă cu atât calitatea vasul obținut este mai redusă. Argila nisipoasă se găsește cu ușurință spre suprafața solului, argila de calitate se află în stratul de sol greu accesibil. Asemenea argilei, caracterul copilul este mai ușor sau mai greu de modelat. Pregătirea elevului în vedere îmbunătăţirii calităţilor sale se face prin muncă continuă și răbdare fără a aștepta rezultate imediate, dar orice greşeală poate avea drept consecinţă distrugerea caracterului. Fiecare copil e unic. Dascălul ca făuritor şi modelator de caractere trebuie să descopere și să dezvolte partea bună din fiecare copil. Uneori această parte este atât de bine ascunsă încât nici copilul nu știe că există în adâncul lui valori prețioase, dar tocmai în aceasta stă măiestria dascălului, în a găsi ceea ce nici copilul nu știe că are. Pentru a reuși în ziua de azi copilul trebuie învățat să caute în permanență, să se autodepășească, să fie într-o competiție permanentă cu el însuși, dar și cu cei din jurul său fără a se abate de la drumul drept chiar dacă acesta este lung și de multe ori anevoios. Nu vor reuși acest lucru dacă au un caracter ,,nisipos” deoarece cei slabi au tendința de a o lua pe ocolite, de a scurta drumul, de a obține cât mai mult cu efort minim și prin mijloace necinstite, iar aceasta nu este cheia care să deschidă poarta succesului. Atât la școală cât și acasă copilul trebuie educat, instruit pentru viață, sprijinit să își formeze propria personalitate, să-și făurească un caracter puternic printr-o activitate continuă de educare și formare. Pentru a reuși acest lucru e nevoie ca atât părinții cât și cadrele didactice să „vâslească” în aceeași direcție. Odată format caracterul trebuie menținut, deoarece în viață suntem precum acrobații care merg pe sârmă. Doar cei ce au tărie de caracter vor fi acrobați iscusiți, ceilalți vor cădea la cea mai mică adiere a vântului.

Prof. Adriana Claudia Vasile
Profesorul, un altfel de „bijutier”


             Când lucrezi cu oamenii, constați că, oricâte cursuri de psihologie ai fi făcut, tot nu ești destul de pregătit, cu atât mai mult, simți acest lucru când ai de-a face cu oamenii în miniatură - copiii.
          Profesorul este asemeni unui „bijutier”: preia o „piatră” prețioasă neșlefuită sau parțial șlefuită, căreia trebuie să-i dea valoare, prin muncă și multă răbdare.
            Mai întâi, educatorii și învățătorii analizează „diamantul” pe toate părțile, observă cât e de valoros și încep să-l „șlefuiască”. Ei sunt oamenii care pun creionul în mână copiilor, îi învață să cânte, să deseneze, să scrie, să citească... să învețe, să iubească munca și viața.  
           Urmează, apoi, profesorii: preiau „piatra șlefuită” pe jumătate, și continuă... până când, ies adevărate „bijuterii”.
            Satisfacția muncii noastre este că ai văzut un pui de om, crescând. Era mic și neajutorat.  Acum e mare! L-ai învățat lucruri interesante la materia pe care i-ai predat-o, dar  pe lângă acestea, l-ai mai învățat să răzbească în viață, să iubească frumosul, să respecte, pentru a fi respectat, să fie om în toată puterea cuvântului. Bucuria muncii mele alături de copii nu o dau numai aceste rezultate, ci, mai ales, un simplu MULȚUMESC, spus la final. Aceasta e marea satisfacție! Înseamnă că am mai format un CARACTER, înseamnă că am reușit să „șlefuiesc” DIAMANTUL PERFECT. Ce-i drept, am avut o concurență îngrozitoare: mass-media, internetul (pentru cei care nu știu cum și cât să-l folosească!), strada, ceilalți...toti cei care arătau copiilor pseudovalorile drept valori. M-am confruntat cu mai multe piedici decât am crezut la început, dar AM REUȘIT. Din 50 de copiii, 10 mi-au spus, la final, MULTUMESC! E mult, e puțin? Atăta timp căt tânărul „s-a riscat” să fie altfel decât ceilalți, profesorul e mulțumit. Poate că, și el, la rândul lui, „s-a riscat” să fie altfel, și-a tocit măinile până a reușit, dar... a reușit.
         Mă înclin în fața elevilor care AU ALES SĂ FIE ALTFEL, dar și în fața adevăraților „bijutieri” și le MULȚUMESC!



                                                                                                            Prof. Carla Florentina Cioca

joi, 17 martie 2016


PROIECT CAEJ 2016 Formarea caracterului – baza succesului școlar

Tipul proiectului:
  dezvoltarea trăsăturilor morale și formarea deprinderilor psihomotorii necesare școlarului pentru o viață de succes și integrare într-o societate civilizată
UNITATEA ȘCOLARĂ APLICANTĂ:  
LICEUL TEHNOLOGIC ,,CONSTANTIN LUCACI”,  BOCȘA, JUD. CARAȘ-SEVERIN
                 
PARTENERI:          
1.ȘCOALA GIMNAZIALĂ, NR.1 BOCȘA;
2.ȘCOALA GIMNAZIALĂ, NR. 7 REȘIȚA;
3.LICEUL TEORETIC ”TATA OANCEA” BOCȘA;
4.LICEUL TEOLOGIC ,,EMANUEL’’ BUCUREȘTI ;
5.LICEUL TEOLOGIC ,,LOGOS’’ TIMIȘOARA; 
6.ASOCIAȚIA  IBLP DIN ROMÂNIA, CHARACTER   FIRST ROMÂNIA, BIHOR.

DESPRE CARACTER:
           Caracterul unui om este destinul lui.” (Heraclit)
        „Dacă există în inimă dreptate, va fi frumuseţe în caracter, dacă există în caracter frumuseţe, va fi şi armonie în cămin; dacă există în cămin armonie, va fi şi ordine în naţiune; dacă există armonie în naţiune, va fi şi pace în lume.”    
       (proverb chinezesc)
          CARACTERUL reprezintă trăsăturile înrădăcinate în viaţa unui om, care determină reacţiile şi acţiunile lui, indiferent de
      circumstanţe.

Argumentul implementării proiectului:

           Propunem  acest proiect  pentru a  realiza în școală o pregătire holistică a elevilor pentru viață, prin echiparea lor cu trăsăturile de bază ale unui caracter bun, cu diverse metode de învățare, cu deprinderile esențiale pentru studiul școlar și comportamental în societate.
             Considerăm acest proiect, unul cu efect de antrenare atât la nivel personal cât și instituțional. Dacă 10% din personalul unei școli ar finaliza pregătirea prin cursul de perfecționare al proiectului și ar pune în aplicare acest curs în mod consecvent la clasele aflate în încadrare, în patru ani am vorbi de o generație cu alte setări ale sistemului de gândire, cu un fond mai sănătos și mai activ.

Activităţi propuse, în ordinea în care se vor desfăşura:


1.Prezentarea proiectului cadrelor didactice și elevilor din unitățile școlare implicate http://characterfirst.ro/diverse/reportaj-tv/
2.Perfecționarea cadrelor didactice prin cursul online ,,Mai întâi caracterul”;  http://curs.characterfirst.ro/
3.,,Importanța caracterului în formarea umană”;
4. Dezvoltarea caracterului la elevi prin transdisciplinaritatea materiilor predate;
5.„Ascultarea, atenția, autocontrolul -  calea spre noblețea caracterului”;
6.„Trăsăturile de caracter surprinse în natură, istorie, literatură, etc’’;
7.,,Trăsăturile caracterului de succes”;
8.,, Recompensele unui caracter model”;  
9.,,Inteligența reduce violența”;
10.Concurs ,, Elevul de caracter din școala mea”;
11.Concurs de creație literară ,,Educația CARACTERULUI”;

12.Eveniment artistic ,,Expoziția – caracterul, cheia succesului” .  

Implementare  proiectului se realizează prin:
Transdisciplinaritate (indirect) și predare integrată (unde este posibil);
Implementarea directă prin tematica propusă pentru săptămâna educațională ,,Să știi mai multe, să fii mai bun”; 
Concurs de creație literară ,,Educația caracterului”;
Concurs ,,Elevul de caracter din școala mea ;

Eveniment artistic  ,,Expoziția – caracterul cheia succesului”.


Implementare indirectă sau integrată la
 clasele aflate în  încadrare
    Evaluarea elevilor este realizată de cadrele didactice prin formele:
        -evaluare prin teste inițiale, sumative, finale, etc.;
        -evaluare orală urmărind exprimarea informațiilor specifice disciplinei folosind
                          terminologia obiectului predat,
        -evaluarea alternativă prin – portofoliul elevului, proiecte, etc.;
    Implementarea proiectului ,, Formarea caracterului – baza succeesului școlarpoate fi 
aplicată la clasă folosind evaluarea alternativă prin proiecte.

Dezvoltarea celor 49 de trăsături ale caracterului

        Profesorul la nivelul clasei implicate în proiect, poate pe parcursul unui semestru să 
evalueze trăsăturile de caracter necesare desfășurării orei într-un climat propice învățării
eficiente. Exemple cum putem  dezvolta și evalua trăsăturile de caracter:
              - punctualitate la oră,
              - atenția pe parcursul orei,
              - ordinea la masa de lucru, ordinea în notarea și redarea informațiilor asimilate, etc.
              - respectul față de profesor, colegi prin a menține liniștea la ore, prin exprimare
  verbală adecvată și la subiectul dezbătut la clasă,
              - autocontrolul – de a se stăpâni să vorbească nesolicitat.
ETC.


     "Un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora".          Mustafa Kemal Atatürk

      MULȚUMIM  PROFESORILOR                                 BUNI!