joi, 14 iulie 2016

Caracterul


       

Profesor, Albu Luminița
Școala Gimnazială Nr. 1 Bocșa



                                     Importanța caracterului în formarea umană


         La clasa a V-a B, a fost organizată o dezbatere pe această temă; au fost evidențiate exemple din sport, muzică, istorie cu personaje ce reprezintă modele de caracter pentru elevi. De exemplu: fotbalistul Lionel Messi, care a faultat, neintenționat un coleg din achipa adversă, dar l-a ajutat să se ridice și si-a cerut scuze; domnitorul Micii Uniri, Alexandru Ioan Cuza – în vizită la Constantinopol, nu s-a închinat în fața sultanului, prezentându-se demn, pentru recunoașterea Unirii, chiar și personale, din partea Imperiului Otoman.
           A urmat un joc de rol, unde elevul Ruști Alin l-a  ,,jucat” pe domnitorul român, iar elevul Maior Bogdan l-a ,,jucat” pe sultan. Scopul activității a fost  stabilirea unei comunicări verbale benefice ascultării și atenției eficiente, pentru atragerea întregului colectiv de elevi, al clasei la participarea activă la desfășurarea ,,piesei” și obținerea rezultatelor urmarite, adică atingerea obiectivuluyi principal: importanța caracterului personal în obținerea beneficiilor întregii comunități.
           Elevii s-au împărțit în trei grupe și au alcătiut trei afișe, pe tema ,,Calea spre noblețea caracterului” , unde atenția, autocontrolul și ascultarea, au fost prezentate ca trei însușiri importante pentru îmbunătățirea caracterului și beneficiile lor în viața personală. Cele trei însușiri au fost prezentate ca trei flori sau ca petalele unui trifoi ce aduc noroc-noblețe caracterului uman.
           Activitatea s-a încheiat prin autoevaluare, adică elevii au votat care afiș a fost cel mai bine realizat, iar prima echipă a obținut 6 voturi, fiind desemnată echipa câștigătoare.

      Echipa 1: elevii Popescu Alexandra, Ruști Alin și Vasi Florian:




-
          Echipa a 2-a: elevii Putnic Sefora, Maior Bogdan și Martzig Sebastian
 

Echipa a 3-a: elevii Petrișor Raluca, Ardelean Denis și Lupu david.



                La clasa a VII-a C, activitatea privind Importanța caracterului s-a desfășurat prin vizionarea filmului artistic –educativ, Băieți în pijamale, unde acțiunea a fost amplasată în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, iar băiatul ofițerului german a vrut să-și elibereze prietenul evreu din închisoare, în timpul Holocaust-ului. Baiatul german a confundat, la început, hainele deținuților, care se aflau în serviciul tatălui său, directorul închisorii, cu pijamalele. Filmul a fost propus de eleva Muntean Patricia, cea care a prezentat colegilor referatul,, Rolul ascultării” în îndeplinirea sarcinilor prezentate de cei responsabili pentru noi, adică părinți, bunici, rude, dascăli. Prin  dezbaterea dirijată, desfașurată, a reușit să-și atragă colegii într-un dialog constructiv, referitor la importanța ascultării aproapelui și aprecierea unui gând opus încăpățânării și egoismului, pentru realizarea unei fapte bune, în numele prieteniei.
                Activitatea s-a finalizat prin alcătuirea unui afiș, pe tema Caracterul elevului în viața școlară și profesională, ce a fost prezentat în fața clasei de elevele Rarinca Iulia, Faiciac Cristiana și Miulescu Anais.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu